Wie

yoga jozefien scheepers

Hallo,

Ik ben Jozefien Scheepers; yoga fanaat, jonge onderneemster, ex-prof skiester, filmgek, avonturierster, en levensgenieter. Ik mag me gelukkig prijzen met het goed gevulde leven dat ik tot nu toe heb gekend als nog net geen dertiger.

Als jong meisje leerde ik skiën en al snel was ik gebeten door de microbe. Voor ik het wist stond ik als 19-jarige ukkie op de wereldkampioenschappen, waar ik ook meteen het mooiste en het ergste moment uit mij ski carrière meemaakte. Ik moest binnen de 25 beste eindigen om me te selecteren voor de Olympische Spelen. Bij de voorlaatste poort maakte ik een cruciale fout en als 23ste schoof ik door de finish. “Had ik die ene fout niet gemaakt…” Was één van de gedachten die door mijn hoofd spookten. De andere was “Wauw!”, Ik had namelijk de wedstrijd van mijn leven geskied. Nog nooit was ik zo dicht bij de top geraakt.

Maar door op één jaar tijd klierkoorts te krijgen en te overwinnen, een zware hersenschudding te krijgen en te overwinnen en dan uiteindelijk je ligamenten te scheuren van je voet en ook hier weer uit te komen, was het op. Vooral mentaal. “Had ik toen maar al yoga gekend” Zeg ik dan vaak. Maar anderzijds geloof ik dat alles gebeurt voor een reden. Zo ook dat mijn ski avontuur voorbij was. Ik moest nog andere dingen doen in het leven.

Filmschool Brussel

Ik ging naar de filmschool in Brussel. De eerste twee jaar combineerde ik de opleiding met mijn eigen skiteam dat ik leidde. Een bende jonge, erg getalenteerde Belgische skiërs, waarmee ik rondtrok van training naar wedstrijd, naar training. Tot ik besefte dat ik moest kiezen. De combinatie werd te zwaar. Ik kon geen van beiden voor de volledige 100% doen. Ik koos voor film en nam definitief afscheid van de skiwereld.

Twee jaar later studeerde ik af als filmregisseur en ondertussen ontdekte ik dat ik artrose had in mijn rug. Een geschenkje vanuit mijn ski carrière. “Wat nu?” Lopen was geen optie meer. Skiën gaat hier niet in je achtertuin en met een andere sport had ik geen feeling. Uiteindelijk bracht mijn weg mij bij Yoga. Het was niet liefde op het eerste gezicht. Als stijve hark, nog zo’n geschenkje uit mijn ski carrière, was yoga eerder een marteling, dan een genot. Mijn ego botste constant tegen mijn beperkingen en er gingen dan ook vaak maanden voorbij dat ik de yogamat liet zijn voor wat het was. Maar langzaam is ook deze microbe onder mijn huid gekropen. Zo diep dat het me leidde naar India, alwaar ik in 2012 mijn eerste yoga opleiding volgde.

Tussen 2012 en 2014 was ik nog steeds actief in de filmwereld, maar mijn eigen projecten geraakten maar niet gesubsidieerd en ik wou vooruit. Yoga daarentegen kwam meer en meer op mijn pad. Van mijn artrose kreeg ik steeds minder last en het gaf me enorm veel voldoening om als leraar te zien hoe ik yoga tot bij de mensen kon brengen en hoe ik zo een steentje kon bijdragen. Veel meer dan dat ik kon als filmregisseur.

Zelfstandig yoga lesgever

In 2015 besloot ik dan ook het tij te keren. Ik werd zelfstandige en besloot, na mijn tweede opleiding in India, volledig voor de yoga te gaan. Van deze beslissing heb ik nog geen seconde spijt gehad. De vreugde van het delen van een passie, en dat als werk mogen doen, is het mooiste geschenk dat een mens krijgen kan. Het is zoals mijn vader altijd zei: “Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar graag doet!” Wel papa, ik denk dat ik daarin ben geslaagd!

Maar natuurlijk gaat niet alles altijd van een leien dakje. Zo ook de yoga weg niet. Ieder heeft zijn pad en dat pad lijkt soms een glijbaan, maar soms ook een wildwaterbaan. Met ups en downs, met vallen en opstaan, leer ook ik nog elke dag wat yoga is. Een goede yogaleraar, is en blijft de eeuwige student. En laat ik dat nu allebei heel graag zijn!

Namaste!

“Mijn doel is niet enkel en alleen yoga lessen aanbieden op locatie en online, mijn doel is vooral om mensen uiteindelijk onafhankelijk te maken in hun eigen yoga beoefening. Dat ze zelf de discipline creëren om ook thuis en op zichzelf te oefenen. Alleen zo, kan yoga echt iets veranderen in iemands leven. Het wordt als het ware in het leven geïntegreerd. En dat is wat ik nastreef, dat is mijn uiteindelijke doel.”

Vragen?

Zit je met een vraag? Over de les die je gevolgd hebt, of iets anders?
Aarzel dan niet om je vraag hier te stellen! Ik zal je dan ook zo snel mogelijk van antwoord dienen!