Yoga tips

yoga, yogalessen, center, deurne, jozefien, scheepersYoga tip 1 - Anytime is yoga time ?!

Toen ik begon met yoga, vond ik het heel moeilijk om yoga thuis te beoefenen. maar ik vond het ook heel moeilijk om telkens een moment te vinden om naar de yogaschool te gaan. Zo waren er soms weken dat ik  geen yoga deed. Niet omdat ik het niet wou, maar omdat het praktisch niet lukte. 

Na mijn eerste opleiding in India, had ik pas genoeg kennis om een eigen yoga beoefening op constante basis te doen. Want zelfs al was er voordien de wil om thuis de mat uit te rollen, dan nog kwam er de vraag “wat deden we nu weer in de les?” 

Maar niet iedereen heeft de luxe, de tijd of de goesting om eerst een opleiding in India te volgen, voor aleer ze zelf aan de slag kunnen. Daarom wou ik iets creëren waarbinnen mensen langzaam kunnen leren om op zelfstandige basis en in hun eigen tijd yoga te kunnen beoefenen. 

Met Yoga Time is dit mijn doel. Yoga tot bij de mensen brengen. In hun woonkamer, slaapkamer, hotelkamer, tuin, etc. Op elk moment van de dag en op ieder tempo! 

Natuurlijk blijf ik de groepslessen, waarin ik in levende lijve de les geef, aanraden. Het is belangrijk om een leraar te hebben. Een steunpilaar en misschien ook wel een gids. Ik kan je begeleiden en je corrigeren, waar nodig. Dat persoonlijk contact is erg belangrijk en volgens mijn noodzakelijk. Maar ook wanneer je online de lessen volgt, en je hebt een vraag, dan kan je me altijd even een mailtje sturen. Je zal altijd bij mij terecht komen. Die persoonlijke benadering wil ik blijven garanderen.

 

Yoga tip 2 - Creëer jouw yoga plekje

Nu je de stap gezet hebt om thuis yoga te beoefenen, raad ik je aan om een yoga plekje te vinden/zoeken/maken. Een plekje waar je het gezellig maakt. Misschien een sfeerlichtje, een kaarsje en/of wat foto’s waar je rustig van wordt.

Probeer de plek niet te overladen met spullen, dat creëert onrust. Ik vind het zelf fijn om een open zicht te hebben en ik rol dan ook mijn matje uit bij een raam. Maar je kan evengoed houden van de knusse sfeer van een zolderkamertje.

Het belangrijkste is, dat je er even kan ontsnappen aan de drukte van de dag. Creëer zelf jouw eigen, unieke yogaplekje. You will love it!

yoga, yogafilms, center, deurne, jozefien, scheepers

 

Yoga tip 3 - algemene tips

 • Verleng je wervelkolom
  Probeer in alle poses je wervelkolom te blijven verlengen. Het heeft geen zin om je rug te krommen en zo dieper in een pose te geraken. Dit is een perfect voorbeeld van “schijn bedriegt”. Ga zo diep als jezelf kunt, zonder je borstkas en je wervelkolom in te laten zakken. 
   
 • Compenseer niet met je rug!
  Dit is meteen een verlengde van het eerste punt. Compenseer niet met je rug, om zogezegd “dieper” in de pose te komen. Blijf lengte maken en blijf je borstaks openen! 
   
 • Hou je schouders weg van de oren
  Als we onze armen boven ons hoofd brengen, zijn we geneigd om onze schouders op te trekken en zo spanning in onze nek te creëren. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Strek je armen even uit boven je hoofd en breng nu je schouders dicht naar je oren en laat ze nu zakken. Dat laatste is de positie waar je schouders moeten zijn tijdens de oefeningen. 
   
 • Adem in, open. Adem uit, sluit. 
  Is het je al opgevallen dat we tijdens de yoga met elke inademing onszelf openen en met elke uitademing onszelf sluiten? Dat is het mooie aan yoga. Het constante streven naar balans! Bij elke inademing is er meestal sprake van een borstopener, wat staat voor het winnen van zelfvertrouwen, het opeisen van jouw plekje. Bij elke uitademing is er meestal sprake van een vooroverbuiging, waarbij we dus dichter bij ons zelf komen. Het helpt ons om stil te worden en het contact met ons innerlijke zelf te bewaren. 
   
 • Verdeel je gewicht
  Waar je ook bent, tenzij je in een evenwichtsoefening bent waarbij één van de voeten of handen niet op de grond zijn, probeer het gewicht gelijk te verdelen onder al de ledematen die zich op de grond bevinden. 

yoga tips center deurne, jozefien, scheepers

Vragen?

Zit je met een vraag? Over de les die je gevolgd hebt, of iets anders?
Aarzel dan niet om je vraag hier te stellen! Ik zal je dan ook zo snel mogelijk van antwoord dienen!